Praktische informatie

Welke dagdelen?

De meeste peuters komen 2 vaste ochtenden per week. Zo ontstaan vaste groepen, elk 8 tot 15 peuters groot, die geleid wordt door twee gediplomeerde leidsters. Zo voelt ieder kind zich veilig en snel thuis.

De kinderen zijn welkom op:

  • maandag en woensdag
  • maandag en donderdag
  • dinsdag en donderdag
  • dinsdag en vrijdag

Een derde ochtend per week is in overleg ook mogelijk.

Op woensdagen en vrijdagen is er een extra ochtend voor kinderen van ongeveer drie jaar. Driejarige peuters zijn alweer toe aan meer uitdaging. Ze zijn zich bewuster van zichzelf, kunnen zich langer concentreren en hebben andere interesses dan de jongsten. Op deze dagen gaan ze met de juffen op ontdekkingstocht: binnen en buiten.

Bij Madelief is elke peuter welkom. Daarom is in iedere peutergroep plaats voor een kind met een beperking.

Samen overleg je een goed startmoment

Jouw kind is welkom als het ongeveer 2,5 jaar oud is. Dat is de leeftijd waarop kinderen zich bewust worden van zichzelf. Ze willen samen met andere kinderen gaan spelen en ze gaan zich hechten aan nieuwe situaties. Het wordt dus ook makkelijker om een poosje zonder vader of moeder te zijn. Samen met de juf overleg je over een goed startmoment voor jouw kind. Inschrijven kan vanaf 1 jaar en is zelfs aan te bevelen: veel ouders vinden de weg naar Madelief.

Rugzakje

De eerste keer....

Wanneer jouw kind voor de eerste keer komt, is het goed als een van de ouders er die ochtend (tijdelijk) bij blijft. Zo kan het in alle rust de ruimte verkennen en wennen aan de juffen en de andere peuters. De tweede ochtend zeggen de ouders hun kind tegelijk gedag met de andere ouders, om 8.45 uur. Binnen enkele weken wordt het afscheid nemen steeds gewoner en makkelijker.

Wat neemt je kind mee?

Elk kind neemt een rugzakje mee met daarin:

  • een paar pantoffels voor in de klas
  • extra setje kleding
  • een stuk fruit/groente
  • een luier indien nodig

Het fruit wordt door de juffen geschild en uitgedeeld. Laat altijd weten als jouw kind speciale voedingswensen heeft. We houden hier graag rekening mee.

Madelief zorgt voor regenkleding, regenlaarsjes, warme pakken, mutsen en zonnepetjes – die hoef je dus niet mee te geven op natte of warme dagen.

Ritme & natuur

Elke ochtend verloopt volgens eenzelfde ritme waarin vrij spel en activiteiten elkaar afwisselen. De kinderen beginnen in de kring. Ze komen daar samen voor het zingen van liedjes, het wakker maken van Kabouter en het luisteren naar een verhaal. Daarna kunnen ze vrij spelen of de juf ‘helpen’. Met broodjes bakken, fruit klaar maken, afwassen of zaadjes zaaien, onkruid trekken of plantjes verzorgen in de tuin. Halverwege de ochtend eten de kinderen fruit en aan het einde van de ochtend een broodmaaltijd met kabouterthee – als het even kan buiten. Ze sluiten de ochtend samen weer af in de kring. Kabouter wordt weer ingestopt en met het zingen van een paar laatste liedjes weten de kinderen dat het tijd is om naar huis te gaan.Peuterbieb

Madelief heeft een eigen peuterbieb. Een kast vol prentenboeken, liedjesboeken en boeken over opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Gratis te lenen voor ouders en kinderen. De peuterbieb wordt bijgehouden door enkele ouders.

Uitvliegen

Op hun vierde verjaardag vliegen de peuters uit naar het basisonderwijs. Ze zijn groot, weten de weg en helpen de kleintjes. Ze zijn toe aan de kleuterklas!

Ben je benieuwd naar de kleuterklas bij Vrije School Zeeland? Dan ben je altijd welkom om een kijkje te komen nemen.
Maak daarvoor een afspraak: 0118-612102.


© 2018-2021 Peuterspeelzaal Madelief
Willem Arondeusstraat 59
4333 DD Middelburg
Telefoon: +31643741238
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logobloem