bewust

bewust

Bij Madelief gebeurt niets voor niets. We bakken broodjes met de kinderen, maken appelmoes, vertellen verhalen, doen tafelspelletjes, we doen vingerspelltjes en zingen liedjes.
Samen spelen of alleen, in de poppenhoek of in de bouwhoek, samen naar buiten, de kippen voeren, wandelen naar het landje en nog meer spelen in de natuur. We eten fruit, drinken thee, maken verse soep en genieten samen van een biologische broodmaaltijd.
We passen de inrichting van de lokalen aan de seizoenen en jaarfeesten aan. We schilderen niet toevallig met de kinderen. Alle dingen die we doen, doen we met een reden, zodat alle kinderen kunnen worden wie ze zijn. Daartoe nodigen we hen uit via hoofd, hart en handen.

Spelen is leren

Kinderen van 2 tot 4 jaar oud ontdekken de wereld binnen en buiten vooral via hun spel. Zo kunnen ze verwerken wat ze hebben gezien, gehoord en gevoeld. In de peutertijd komt ook de fantasie tevoorschijn. Kinderen voegen steeds vaker iets van zichzelf toe aan wat ze hebben verinnerlijkt, of verzinnen er een wereld bij. Elk kind doet dat in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Iedere dag opnieuw kijken ze hoe ieder kind de wereld onderzoekt. Door hen daar individueel in te stimuleren, leren kinderen dat ze ertoe doen. Zo groeit ook hun emotionele betrokkenheid: ze voelen zich beter in hun vel. De juffen creëren voor de kinderen een uitnodigende en veilige plaats, zodat ze de rust hebben om spelenderwijs te leren. Stap voor stap ontwikkelen ze hun taal, hun wil en worden ze zich bewust van al hun zintuigen. Hoofd, hart en handen komen allemaal aan bod. De antroposofie vormt de basis voor deze visie en pedagogische werkwijze. 

Een plek vol sfeer

De lokalen van peuterspeelzaal Madelief zijn ruim en hoog, daglicht schijnt naar binnen en via een directe deur stappen de peuters zo hun eigen beschutte tuintje in. Binnen ruikt het lekker naar verse broodjes of appelmoes en als het feest is naar pannenkoeken, pepernoten of wafels. Binnen en buiten heerst een prettige sfeer, omdat er gewerkt wordt met natuurlijke materialen. Met kleurige doeken wordt een tentje gebouwd in de zon, plantjes worden als zaadjes samen met de kinderen gezaaid en natuurlijk is er een zandbak om doorheen te struinen. Binnen zijn er schapenvachten, houten speelgoed, lappen stof om mee te spelen en vrolijke versieringen die passen bij de tijd van het jaar. Alles in de klas is op de peuters afgestemd. Zo zijn de tafels en stoelen laag: de peuters kunnen zelf van en aan tafel gaan. Overal zijn hoekjes ingericht waar voor hen iets te zien en te spelen valt. De juffen weten zo een harmonieuze, omhullende plek te creëren voor de kinderen. Een wereld op zich, waar de drukte van alledag niet voelbaar is.


© 2018-2021 Peuterspeelzaal Madelief
Willem Arondeusstraat 59
4333 DD Middelburg
Telefoon: +31643741238
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logobloem