Natuur

Natuur

Jonge kinderen ervaren via hun lichaam en zintuigen de wereld om zich heen. In de natuur gebeurt dat zonder enige tussenkomst. Ze voelen de wind, ruiken de regen en ontdekken dat droog of nat zand niet hetzelfde zijn. Daarom is de natuur zo’n rijke leeromgeving.

Buiten worden kinderen uitgedaagd om zich te bewegen, hun grenzen te verleggen en hun wilskracht, moed en vindingrijkheid in te zetten. Het biedt hen ook rust, waardoor sociale processen vaak makkelijker verlopen.

Samen eten gaat bijvoorbeeld nog beter in de buitenlucht. Als het even kan, gaan we dus iedere dag naar buiten. En nemen we er stukjes van mee naar binnen: verse bloemen, takjes of kleurige herfstbladeren.

Een peuter staat dicht bij de natuur en wordt vaak erg vrolijk van alle kleine en grote veranderingen die buiten te zien, horen en ruiken zijn. Daarom worden ieder seizoen in een vast ritme feesten en activiteiten georganiseerd. Bloemzaadjes zaaien in de lente, spelen met water en modder op een zomerse dag, maar ook jaarfeesten vieren zoals Kerstmis, Palmpasen en Sint Maarten.

Jaarfeesten

Het ritme van het jaar kunnen de kinderen meebeleven door middel van de jaarfeesten. Deze zijn sterk verbonden met de seizoenen in de natuur. De jaarfeesten die met het jonge kind gevierd worden, komen op een eenvoudige manier tot uitdrukking in de liedjes, verhalen, spelletjes en knutsels. Ook het lokaal en de kijktafel worden versierd in de bijbehorende stemming en sfeer.

Er worden bekende en minder bekende feesten gevierd. Ieder feest heeft zijn eigen signatuur en gebruik, zoals pompoenen, palmpaasstokken, paaseieren, duifjes, bloemen, kaarsen, liedjes, verhalen en speciale maaltijden. Het feest beperkt zich niet tot die ene dag maar strekt zich uit over weken van voorbereiden en na-beleven.

De jaarfeesten zijn:

Oogstfeest (herfst)
29 september (Michaël)
Sint Maarten
11 november
Advent (winter)
4 zondagen voor Kerstmis
Kerstmis
25 en 26 december
Driekoningen
6 januari
Maria Lichtmis
2 februari
Carnaval
40 dagen voor Pasen
Palmpasen (lente)
zondag voor pasen
Pasen
zondag, maandag volgend op de 1e volle maan na het begin van de lente
Pinksteren
50 dagen na Pasen
Zomerfeest (zomer)
wisselend

© 2018-2021 Peuterspeelzaal Madelief
Willem Arondeusstraat 59
4333 DD Middelburg
Telefoon: +31643741238
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logobloem